Επιστολή με προτάσεις προς την ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων απέστειλε το Δ.Σ του Κλαδικού Συνεταιρισμού Αιγοπροβατοτρόφων. Οι προτάσεις αφορούν τόσο στην αλλαγή του φορολογικού καθεστώτος των αγροτών που εντάσσονται σε συνεργατικά σχήματα όσο και σε ενέργειες στήριξης των αγροτικών συνεταιρισμών αναφορικά με τη διάθεση των ποιοτικών προϊόντων τους.

Αναλυτικά η επιστολή:

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ

Είναι κοινώς αποδεκτό ότι η χώρα σε αυτή την κρίσιμη οικονομική συγκυρία χρειάζεται περισσότερο παρά ποτέ ένα σύγχρονο συνεταιριστικό κίνημα που θα διεκδικήσει το σπάσιμο των σημερινών εμπορικών κυκλωμάτων και την άμεση πρόσβαση στον καταναλωτή, παράλληλα με την έμφαση σε ποιοτικά αγροτικά και κτηνοτροφικά προϊόντα. Μέσω αυτού θα μπορέσουμε ως χώρα να καλύψουμε σημαντικές διατροφικές ανάγκες, να ρίξουμε το κόστος για τον καταναλωτή και ταυτόχρονα να βελτιώσουμε το αγροτικό εισόδημα χωρίς να είναι πλέον απαραίτητη η καταφυγή στις ευρωπαϊκές επιδοτήσεις. Οι αγροτικές συνεταιριστικές οργανώσεις, με γνώμονα τις βασικές αρχές και αξίες του υγιούς συνεταιρίζεσθαι, μπορούν να διαδραματίσουν πρωταγωνιστικό ρόλο στην ανάπτυξη της εθνικής μας οικονομίας.

Για να καταστούν εφικτά τα παραπάνω, ως Κλαδικός Συνεταιρισμός Αιγοπροβατοτρόφων προτείνουμε τα εξής:

1. Το φορολογικό νομοσχέδιο που είναι σε ισχύ και έχει καταργήσει το αφορολόγητο των κερδών των Συνεταιρισμών καταδικάζει την ανάπτυξη νέων υγιών συνεταιρισμών, οι οποίοι στηρίζονται μόνο σε ίδια κεφάλαια για την ανάπτυξη τους, με δεδομένη την κλειστή τραπεζική αγορά και το υψηλό κόστος δανεισμού. Το δημοσιονομικό όφελος από αυτή τη διάταξη είναι αμελητέο γνωρίζοντας πως οι υγιείς Συνεταιρισμοί στη χώρα μας είναι ελάχιστοι. Παρολ’ αυτά, και στο πλαίσιο της δημιουργίας κινήτρων προτείνουμε τη μετατροπή της φορολογίας των αγροτών, που είναι ενταγμένοι σε συνεταιριστικά σχήματα, από το 25% που είναι σήμερα σε 13%. Να εξισωθεί δηλαδή με αυτή των Συνεταιρισμών. Μέσω αυτής της αλλαγής θα δημιουργούνταν ένα κίνητρο για τους αγρότες να εντάσσονται και να περνούν το σύνολο της παραγωγής τους από τους Συνεταιρισμούς.

2. Πιστεύουμε ακράδαντα ότι η πολιτική του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων θα σταθμιστεί ανάλογα με τα υγιή καταναλωτικά πρότυπα που οφείλουμε να δημιουργήσουμε στα παιδιά μας. Οφείλουμε ως πολιτεία, ως φορείς, ως γονείς να σφυρηλατήσουμε υγιή καταναλωτική συνείδηση στα παιδιά μας προωθώντας ως πρότυπο την κατανάλωση συνεταιριστικών αγροτικών προϊόντων (γαλακτοκομικά, τυροκομικά κ.α.). Στο πλαίσιο αυτό ζητούμε την τήρηση των πρόσφατων εξαγγελιών του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα από τα Καλάβρυτα ο οποίος είπε ότι «θα διατεθούν ποσότητες τυροκομικών προϊόντων σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες και σε δημόσια ιδρύματα, μία ενέργεια η οποία αποτελεί και αίτημα των κτηνοτροφικών συλλόγων της χώρας». Και συνέχισε ο Πρωθυπουργός «πρόθεση είναι να εξετασθεί η δυνατότητα διάθεσης φέτας και γραβιέρας μέσω των δωρεάν γευμάτων στα σχολεία της σίτισης των μεταναστών και της επισιτιστικής βοήθειας σε απόρους μέσω του Ταμείου Ευρωπαϊκής Βοήθειας προς Απόρους. Και η βούληση μας είναι αυτά να προέρχονται αποκλειστικά από αγροτικούς συνεταιρισμούς που παράγουν γαλακτοκομικά προϊόντα».

Κύριε Υπουργέ

Πιστεύουμε πως σήμερα, είναι περισσότερο επίκαιρο παρά ποτέ το σύνθημα «Επιμένουμε Ελληνικά». Και εμείς θα προσθέταμε το «επιμένουμε Συνεταιριστικά». Προσβλέπουμε στην ουσιαστική αξιοποίηση των παραπάνω προτάσεων από πλευράς σας, έτσι ώστε το δόγμα της στήριξης του πρωτογενούς τομέα που μπορεί να αποτελέσει μοχλό εξόδου της χώρας από την κρίση, να είναι ουσιαστικό και με απτά αποτελέσματα.

Με τιμή

ΔΣ Κλαδικού Συνεταιρισμού Αιγοπροβατοτρόφων