«Αξιότιμε κ. Περιφερειάρχη
Δημοσιεύτηκε χθες 26.02.2019 στο ΦΕΚ 620Β΄/26.02.2019 η υπ’ αριθμ. 8480/289 Κοινή Υπουργική Απόφαση των Υπουργών Οικονομίας και Ανάπτυξης – Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Εξωτερικών, Μεταναστευτικής Πολιτικής, Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής περί καθορισμού ανώτατου αριθμού αδειών διαμονής για εργασία πολιτών τρίτων χωρών για τα έτη 2019 και 2020. Με μεγάλη μας έκπληξη διαπιστώσαμε πως στη συγκεκριμένη ΚΥΑ, για την Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας δεν έχει προβλεφθεί καμία θέση για εξαρτημένη ή έστω εποχική εργασία για εργάτες κτηνοτροφίας (ούτε και γης) τη στιγμή που στις γειτονικές Περιφερειακές Ενότητες προβλέπονται 200 θέσεις στα Τρίκαλα, 90 στη Μαγνησία (40 εξαρτημένη + 50 εποχική) και 1200 στην Καρδίτσα (500 + 700 αντίστοιχα). Αντίστοιχες θέσεις για εργάτες κτηνοτροφίας (και ανάλογα με τις ανάγκες των κτηνοτρόφων καθεμιάς) έχουν προβλεφθεί σε όλες σχεδόν τις Π.Ε. της Ελλάδας.
Όπως είναι γνωστό σε εσάς, η Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας είναι μεταξύ των πρώτων στη χώρα σε κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις. Στον Νομό Λάρισας δραστηριοποιούνται χιλιάδες κτηνοτρόφοι οι οποίοι έχουν επενδύσει σημαντικότατα χρηματικά ποσά για την απόκτηση ζωϊκού κεφαλαίου και κτιριακών εγκαταστάσεων ενώ προσφέρουν με την παραγωγή των προϊόντων τους, μέρος των οποίων εξάγεται σε τρίτες χώρα, πολλαπλάσια κέρδη στην τοπική οικονομία αλλά και γενικότερα στο ελληνικό κράτος.
Την προηγούμενη διετία 2017-8, η αντίστοιχη ΚΥΑ είχε προβλέψει για την περιοχή της Λάρισας αρχικά 200 θέσεις εργατών κτηνοτροφίας για εξαρτημένη εργασία καθώς και 100 θέσεις για εποχική, ενώ αργότερα, καθώς οι θέσεις αυτές είχαν υπερκαλυφθεί από τους κτηνοτρόφους του Νομού σε σύντομο χρονικό διάστημα, σε τροποποίησή της τον Σεπτέμβριο του 2017, προβλέφθηκαν επιπλέον 400 θέσεις για εξαρτημένη εργασία και άλλες 400 για εποχική. Ανάλογη αύξηση θέσεων, ειδικά για εργάτες κτηνοτροφίας, έγιναν τότε και σε άλλες περιφερειακές ενότητες της χώρας ακόμη και της Θεσσαλίας.
Όπως επίσης θα είναι γνωστό σε εσάς, ελάχιστοι Έλληνες πολίτες απασχολούνται στις επιχειρήσεις μας, παρόλο που η προσφορά εργασίας από μέρους μας είναι μεγάλη και συνεχής, οι δε αμοιβές που προσφέρουμε εξαιρετικά υψηλές σε σχέση με τον υπόλοιπο ιδιωτικό τομέα. Είναι όμως τέτοια η φύση της εργασίας , που οι Έλληνες συμπολίτες μας δεν δέχονται να την κάνουν και έτσι εμείς αναγκαζόμαστε να απασχολούμε και να εξαρτιόμαστε ουσιαστικά, από εργάτες – υπηκόους τρίτων χωρών.
Για εμάς τους κτηνοτρόφους η εύρεση κατάλληλου εργατικού προσωπικού είναι ζήτημα βιωσιμότητας των επιχειρήσεων μας. Η έλλειψη ζήτησης εργασίας από Έλληνες εργάτες σε συνδυασμό με την μη πρόβλεψη θέσεων εργασίας για πολίτες τρίτων χωρών δεν μας επιτρέπει να σχεδιάζουμε ούτε να υλοποιήσουμε κανένα σχέδιο ανάπτυξης των επιχειρήσεων μας. Αντίθετα πλέον, μόνη μας επιλογή, κάθε φορά που θα τυχαίνει κάποιος από τους ήδη υπάρχοντες εργάτες μας να αποχωρεί, να αποχωριζόμαστε και μέρος του ζωικού κεφαλαίου, ή να επιστρέψουμε σε παλιότερες εποχές και να απασχολούμε παράνομους μετανάστες, με όσες συνέπειες αυτό θα επιφέρει για εμάς τους ίδιους αλλά και την ελληνική οικονομία και κράτος.
Με την παρούσα μας λοιπόν διαμαρτυρόμαστε έντονα για το γεγονός πως η Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας, αν και μια από τις πρώτες Π.Ε. της Ελλάδας σε κτηνοτροφική παραγωγή, εξαιρέθηκε ουσιαστικά από την ως άνω ΚΥΑ, γεγονός που φέρνει εμάς τους κτηνοτρόφους της Λάρισας σε εξαιρετικά δυσμενή θέση και σας παρακαλούμε για τις δικές σας ενέργειες».
Με Τιμή
Γεώργιος Μηλιώνης
Πρόεδρος Δ.Σ
Συνεταιρισμού Αιγοπροβατοτρόφων Ελασσόνας «γάλα ελάςς»